Vanhusten yhdessäolo

Ihmettelen ? Miksi , mikä määrää pariskuntien, jotka ovat olleet yhdessä vuosikymmeniä eri hoitolaitoksiin… eikö hoitolinjauksissa kunnioiteta parisuhdetta? Jos toinen on jollakin tapaa heikompi kuntoinen kuin toinen, eikö silloin voisi ajatella yhteishoitoa samassa ympäristössä. Koska nykyisellä linjauksella pariskunnat erotetaan toisistaan jostain kumman syystä eri paikkoihin kuntoisuuden mukaan. Tämä on todella väärin…Mietitäänkö tässäkin vain taloudellisia asioita, eli rahaa, vaiko arvomaailmaa…

9 kommenttia artikkeliin “Vanhusten yhdessäolo”
 1. Erkki Strömberg sanoo:

  Irvin lauloi aikanaan, raha ratkaisee, ja oli Hämtonin poikii, mitä tuota ihmettelet?
  Nyt ei hoideta ihmisiä, nyt hoidetaan taloutta, kaupungin yhtiöiden taloutta, myös tottakai yksityisten sijoitajien taloutta.

 2. Tervehdys. Tässä asiassa raha ei saa olla merkitsevä tekijä. Koko elämänsä aikaiset kumppanit kuuluvat yhteen ja tähän pitää myös julkishallinnon pystyä.

 3. Erkki Strömberg sanoo:

  Ei rahan puute ole todellinen syy, kyllä rahaa on se vaan käytetään johonkin ”niin paljon tärkeämpään” kaupungin johtajien ja hallituksen mielestä. Niinkuin Kirstulan savikkoon upotettavaksi, ”ulkomaalaisomisteisten purkkitehtaiden” pystyttämiseen jne.

  Toisaalta rahaa jätetään ottamatta vastaan vaikka aihetta ja lainmukaista olisi. Valtava määrä veroeuroja jää saamatta kun kaupunki hyväksyy tämän ulkolaisen työvoiman tuonnin töihin tänne ilman veronmaksuvelvoitetta. Kaupunki siis tukee veronkiertoa, on osana rahoittamassa harmaata taloutta, tietoisesti hyväksyessään em toiminnan. Vastaavastko he tästä?

  Siksikö valtuusto kieltäytyy ottamasta lisäaikaa asioihin prehtymistä varten, jotta voidaan todistella ”ei me tiedetty”?

  Tuntevatko kaupunginhallituksen jäsenet vastuunsa kun näin tekevät? Mitkä oli ne eettiset ohjeet jotka he itse itselleen hyväksyivät?

  Arvoisat kaupungin hallituksen jäsenet:
  Mikään laki ei velvoita teitä jättämään aivojanne narikkaa hatun seuraksi tullessanne kokoukseen. Voitte ihan itse ruveta ottamaan asioista selvää, harkitsemaan ja päättämään päättämisestä. Lopettakaa se hokeminen virkamiesvastuuvalmistelusta ja vastatkaa tekosistanne!

  Ronnin alueen kauppa voisi olla kaunis alku uudelle tielle. Ostajien aiesuunnitelmassa mainostamat 100 työpaikkaa tulisi merkitä ”kotimaisen työn leimalla”. Siis työntekijälle vähintään suomalaisen ko alan työehtosopimuksen mukainen palkka ja tästä verot Suomeen ja kuntiin. Ei se todellakaan seutukuntaa rikasta jos rakennustyövoima tulee Virosta ja Puolasta. Sapuskansakin tuovat tullessaan. Toimiva ”Hyvinvoitilaitos” toimii sitten Romanialaisten ja Filippiinojen varassa, pätkä kerrallaan ettei tartte veroa tänne maksaa. Ja kyllähän ”työnantajat” osaa kahdet paperit tehdä.
  Luulisi jo jostain ”otetun opiksi”. Vaikkapa motarinkatetyömaasta, tölkkitehtaasta, talotehtaasta.

  Pahoin pelkään ettei mitään olla opittu?

  Kauppakirjaa ei ole vielä kai tehty?

 4. Laakso Marko sanoo:

  Ainahan raha näyttelee suurta osaa, mutta terveydellisen hyvinvoinnin kannalta yksilötasolla, kun henkilö kokee turvallisuutta ja saa olla läheistensä lähellä se tuo säästöjä. Kuinka niin? No tietenkin siten että paranemiseen tai hyvinvointiin kuluu vähemmän resursseja joka tasolla, kuin jos tällaisessa tapauksessa pitkään yhdessä olleet erotetaan. Pienistä puroista kasvaa suuri joki… Toki isommassa mittakaavassa on otettava monia asioita huomioon, mutta joskus päätöksiä tehtäessä pitäisi todellakin pyrkiä perehtymään asioihin monelta kantilta, miten mikäkin vaikuttaa mihinkin. Helposti asioita ajatellaan vain jostain tietystä näkökulmasta.
  Mielestäni kotonahoitamiseen tulisi panostaa entistä enemmän, näin ns. turhia laitos ja sairaalapaikkoja saisi vähennettyä, ja asiakkaatkin olisivat tyytyväisempiä, ja olen kuullut että se olisi edullisempaakin. Toki tähän suuntaan ollaan menossakin…

 5. Erkki Strömberg sanoo:

  Jep, Lamminsairaala on täynnä näitä kotihoitoa odottavia tai ainakin heistä ne jotka ovat vielä jotenkin ”tähän maailmaan yhteydessä”. Sitä kotia vaan ei ole jossa joku odottaisi saadakseen heittiä hoitaa. Ei ole paikkaa mihin palata, odotellaan. Odotellaan jotta yksityinen Saarnikoti Evolla saa rakennuksensa siihen vaiheeseen, jotta hoidettavia voidaan ottaa vastaa enemmälti. Näyttävät nyt päältäpäin olevan siinä vaiheessa jotta kohtpuoleen täyttö alkaa. Siksikai Lammin sairaala lopetetaan jotta hoidettavia riittää Evolle ja kaupunki maksaa. Kaupungin omaa työtä siirretään yksityiselle, onkohan kilpailutettu aidosti!
  Ovat Renkolaiset valitelleet jotta Lammille on pitkä ja vaikea tie tulla omaista kattoon. Evollehan on sitten suora tie Rengosta.

 6. Laakso Marko sanoo:

  Aivan, yksityistäminen ei hyvä välttämättä. Totuus on kuitenkin, että nyt hoidossa olevia asiakkaita on pitkäänkin jonossa tk:n osastoilla ja jopa akuuttipaikoilla odottamassa ”oikeaan” paikkaan pääsyä. Siirtämällä painopiste tulevaisuudessa kotiinhoitamiseen vähenisi tämä tarve huomattavasti. Sillä vanhuksen paikka ei ole osastolla, ellei ole sairaanhoidollista tarvetta, kuinka nopeasti ihminen laitostuu ollessaan sairaalassa, vaikka toimintakykyä kuinka ylläpidettaisiinkin. Vanhainkodit taasen pyritään luomaan niin kodinomaisiksi kuin mahdollista, ja suuntaus on, että yhä huonompikuntoisempia hoidetaan näissä laitoksissa, joten siirtotarve osastolle vähenee. Eikös nykyään vanhuksen voi saada siihen paikkaan hoitoon missä kunnassa omainen asuu…taisi oikein lakikin siitä olla, tässä tullaan taasen tähän kompastuskiveen kun kuntia yhdistellään voi välimatkat venyä pitkiksi….eli pitäisi olla asuinpaikkasidonnainen laki jottei välimatkat venyisi…

 7. Heikki.Koskela sanoo:

  Moro Marko!
  Vanhusten laitospaikat ovat Suomessa turhan tarkkaan säädellyt. Siellä on ehdot kynnyksistä, ovien lukoista, vessoista, väliseinistä jne.
  Lammin sairaalan tapauksessa väistämättä tulee mieleen, mikseivät vanhukset voi jatkaa oloaan samoissa tiloissa, vaikka rakennuksen nimi vain muuttuisi sairaalasta vanhainkodiksi. Henkilökunta vaihtuisi lääkäreistä ja sairaanhoitajista lähihoitajiksi.
  Vanhusten kohtelu on aika poukkoilevaa Hämeenlinnassa, ja rahaa ei kuitenkaan säästy.
  Terv. Hessu K. 320

 8. Aarno Järvinen sanoo:

  En yhtään ihmettele että ulkolainen sijoitusraha tykkää suomalaisista eläkeläisvanhuksista. Ko asiakasryhmä on enimmäkeen pitkän päivätyön tehneitä ja kohtuuullisen hyvän eläkkeen omaavia. Näin ollen siitä on hyvä valtaosa nyppästä ja kaupungilta laskuttaa puuttuva osa.
  Hämeensanomien mielipidepalstalla on tänä asiallinen kirjoitus asiasta.
  Aarno Järvinen

 9. Laakso Marko sanoo:

  Terve Heikki!
  http://www.hameenlinna.fi/Terveyspalvelut-erillissivusto/Terveyspalvelut/Sairaalaosastot/Lammin-sairaalaosasto/…tässä jotain tietoa jonka löysin…ajatuksesi sairaalan muuttamisesta vanhainkodiksi olisi tällä entisellä henkilökuntatoiminnalla täysin mahdollista. Nimittäin lääkäri käy kahdesti viikossa, jota myös vanhankotipuolella tarvitaan, myöskin joka vuorossa on hyvä olla ainakin yksi sairaanhoitaja. Lähihoitajia voi hyödyntää myös laitoshuoltajapuolella, mutta aina parempi jos on ammatiltaan laitoshuoltaja, joten henkilökuntarakenne ei paljoa poikkea vanhainkotihenkilökunnasta. Mitä rakennukseen tulee, en ole paikassa käynyt, mutta muutoksen täytyisi tietenkin olla kodinomaisempaan suuntaan jotta ei asuttaisi laitoksessa…
  Tietyistä syistä laitospaikkojen rakenteeseen liittyviä asioita on säädelty. Esimerkiksi, kynnyksiä ei juurikaan voi olla kulkemiseen tarkoitettujen apuvälineiden, kuten rollaattoreiden, pyörätuolien, geriatristen tuolien ym laitteiden takia. Myöskin sänkyjä pitää voida siirtää…sekä peseytymisessä käytettävien apuvälineiden kuten suihkutuolien, tai suihkuun tarkoitettujen”sänkyjen” liikuttelu peseytymistilaan, siksi wc:kin pitää olla määrätynlaisia. Tietenkin materiaaleissa ja rakenteissa täytyy ottaa huomioon paloturvallisuus ym.seikat…
  Mutta tästä lopettamispäätöksestä ja sen syistä minulla ei ole tietoa, olisikin mukava kuulla päätöksentehneiden vastauksia syihin…
  http://www.hameensanomat.fi/uutiset/kanta-hame/216316-lammin-sairaala-lakkaa-pikavauhtia
  Lammin sairaalan lopettaminen jo vuodenvaihteessa toteutuu äänin 9-4. Asia oli tiistaina terveyden ja toimintakyvyn lautakunnan pitkässä pohdinnassa. Lopulta lautakunta päätyi lakkauttamisen taakse.

Jätä kommentti

css.php